Cuvântul preşedintelui
Dragi colegi,
Doresc să vă prezint în continuare câteva aspecte de pe agenda Uniunii, desfăşurate în ultima perioadă şi care prezintă interes pentru activitatea noastră.
n Aşa cum ştiţi, la data 20 iulie 2017, a fost semnat de către Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Public un Protocol de colaborare în baza căruia va fi demarat un proiect de amploare, la nivel naţional, ce are ca obiect cooperarea părţilor semnatare în scopul promovării educaţiei juridice în unităţile de învăţământ preuniversitar.
La invitaţia ministrului justiţiei, UNPIR s-a alăturat acestui proiect prin semnarea, la 30 august 2017, a Declaraţiei de aderare.
În acest context, a fost publicat pe site-ul www.unpir.ro un comunicat adresat tuturor membrilor UNPIR cu experienţă, dispuşi să contribuie sub formă de voluntariat la realizarea proiectului, cu rugămintea de a comunica în scris preşedinţilor filialelor în care activează, într-un timp pe cât posibil de scurt, interesul de a participa la activităţile prevăzute de protocol, tema pe care doresc să o susţină, împreună cu un CV actual.
Suntem în curs de implementare a acestei acţiuni derulate cu sprijinul colegilor noştri care au dorit implicarea, alături de celelalte profesii şi practicieni ai dreptului care au aderat la acest proiect.
n Consiliul naţional a aprobat achiziţionarea echipamentelor şi componentelor necesare organizării de şedinţe în format videoconferinţă. Acestea au fost distribuite membrilor CNC, ISD şi Comisiei centrale de cenzori, fiind în acest moment operaţionale. Aceasta ne permite, pe lângă reducerea semnificativă de costuri, conectarea în timp real şi cu celeritate atunci când situaţia o impune.
n Consiliul naţional a decis constituirea unei comisii pentru organizarea unei selecţii de oferte bancare, în vederea derulării operaţiunilor privind Fondul de lichidare. Prin Decizia nr. 11 a fost stabilită câştigătoarea: Libra Internet Bank. Oferta Libra Bank s-a detaşat pe baza criteriilor care au stat la baza acestei selecţii, sperând că lucrurile se vor desfăşura fără nicio dificultate de acum înainte.
n A fost publicată în Monitorul Oficial nr. 792 din 6 octombrie 2017 Hotărârea Congresului UNPIR nr. 2/2017 prin care au fost modificate şi completate o serie de prevederi din Statutul privind organizarea şi exercitarea profesiei de practician în insolvenţă.
Având în vedere aceste modificări, au fost republicate în Monitorul Oficial nr. 875 din 7 noiembrie 2017 Statutul privind organizarea şi exercitarea profesiei de practician în insolvenţă şi Codul privind conduita etică.
n În data de 3 octombrie 2017, Uniunea Profesiilor Liberale din România a organizat la Palatul Patriarhiei din Bucureşti Conferinţa cu tema Expertiza judiciară în România – prezent şi viitor. La conferinţă a fost prezentată tema „Expertiza judiciară în procedura insolvenţei”, material structurat de colega noastră, doamna Anca Sîrbu.
n La data de 17 octombrie a.c., a fost organizată o întâlnire la Ministerul Justiţiei referitoare la Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor de determinare a necesarului pentru Fondul de lichidare.
n Au fost transmise către UPLR propunerile UNPIR de modificare şi completare a O.G.
nr. 39/2015 privind cazierul fiscal; punctul de vedere al UNPIR a fost acceptat şi susţinut în cadrul lucrărilor Consiliului Economic şi Social. Forma propusă de UNPIR a primit aviz favorabil.
n La data de 23 octombrie a.c., la sediul UNPIR a avut loc o întâlnire între reprezentanţii UNPIR şi cei ai ANAF, din necesitatea identificării unor soluţii pentru anumite situaţii des întâlnite cu care se confruntă practicienii în insolvenţă.
La întâlnire au participat:
– din partea UNPIR: Niculae Bălan – preşedinte; Stan Tîrnoveanu – prim-vicepreşedinte şi Florin Dragomir – vicepreşedinte;
– din partea ANAF: Georgiana Stoian – Director general adjunct; Alina Ştefan – Director general Direcţia juridică; Iulian Muşat – Şef serviciu insolvenţă şi Gabriel Bănică – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti.
În cadrul întâlnirii au fost supuse analizei subiecte precum:
- Ordinul ANAF nr. 2442/2016 – dificultăţi de aplicare/propuneri de modificare şi/sau completare.
- Probleme întâmpinate de practicienii în insolvenţă din teritoriu:
– anularea codului de TVA pentru debitorii aflaţi sub incidenţa Legii nr. 85/2006;
– eliminarea de la înscrierea în cazierul fiscal al practicienilor a unor fapte care aparţin debitorului;
– situaţia debitorilor declaraţi inactivi aflaţi sub incidenţa Legii nr. 85/2006;
– eliminarea vânzării condiţionate în procedura insolvenţei de obţinerea unui prag mai mare de 50% din preţul de evaluare;
– situaţia datoriilor fiscale care vin în concurs cu alţi creditori ce deţin garanţii de rang prioritar.
- Probleme de mediu.
n La data de 2 noiembrie a.c., am participat la Conferinţa „Ziua Profesiilor Liberale din România”, organizată de UPLR la Hotel Marshal Garden – Bucureşti, având ca temă Profesiile liberale – Oportunităţi şi riscuri.
Niculae Bălan
Preşedintele UNPIR